Simonlyvergelijken.net

Google kan mogelijk een zware boete verwachten voor de ongekend dominante positie van Android. De Europese Commissie gaat waarschijnlijk hard ingrijpen. Dat staat in een ruim 150-pagina’s tellend document, dat in handen van persbureau Reuters is.

Misbruik voor Android

Volgens de Europese Commissie misbruikt Google haar machtspositie om Android een nog dominantere positie op de markt te geven. Google zou van haar huidige positie misbruik maken om zichzelf voor te trekken en concurrenten te benadelen.

Fabrikanten van Android smartphones krijgen bijvoorbeeld financiele prikkels van Google om de ‘Play Services’ mee te leveren op een smartphone. De Europese Commissie stelt daar bewijs voor te hebben. Alleen fabrikanten die de services meeleveren, mogen ook de Google Play Store toevoegen op de smartphones.

Google trekt zichzelf voor

De Play Services omvatten veel diensten, waaronder de verplichting om Google als standaard zoekmachine in te stellen. Daarmee is Google de standaard zoekmachine op 85 procent van de smartphones. Volgens de Europese Commissie trekken ook veel andere apps die onderdeel zijn van het Play Services pakket diensten van Google voor.

De Europese Commissie vindt dat een stevige boete op zijn plaats is. De praktijken zouden al sinds 2011 bezig zijn en nog steeds voortduren. Of er echt een boete wordt uitgeschreven en hoe hoog die zal zijn, is nog niet bekend.

Regulering

In ieder geval wil de Commissie een flinke regulering toepassen op het besturingssysteem. Zo zouden er regels komen die Google gaan dwingen fabrikanten die het Play Service pakket niet willen afnemen niet langer te benadelen. Dat mag straks niet meer op financieel gebied, maar ook niet via ontzegging tot belangrijke diensten als de Play Store.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *