Simonlyvergelijken.net

We doen het massaal: appen in de auto. Dat terwijl we het er bijna unaniem over eens zijn dat het levensgevaarlijk is. Toch blijkt één op de acht Nederlanders regelmatig te chatten achter het stuur. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

‘WhatsApp achter het stuur is gevaarlijk’

98,7 procent van alle Nederlanders vindt het typen en versturen van berichten achter het stuur levensgevaarlijk. Toch gebruiken veel Nederlanders hun telefoon achter de stuur. Zo’n elf procent van de automobilisten geeft toe wel eens een berichtje te sturen achter het stuur.

Ongeveer een procent zegt constant met de telefoon bezig te zijn tijdens het autorijden. Daarmee geeft één op de acht automobilisten aan wel eens of vaak bezig te zijn met de telefoon, terwijl ze dat eigenlijk niet zouden moeten doen.

Niet bewust

De resultaten suggereren dat Nederlanders zich vaak schuldig maken aan het gebruiken van de telefoon achter het stuur. Vooral het appen in de auto is populair. Toch geeft maar 10,5 procent van alle Nederlanders toe niet-handsfree te telefoneren achter het stuur.

Dat leidt tot een schokkende conclusie: de meeste Nederlanders zijn zich niet bewust dat ze fout bezig zijn.

Afleiding

Uit diverse onderzoeken blijkt dat automobilisten helemaal niet bezig zouden moeten zijn met hun telefoon. Ook handsfree bellen is niet veilig, omdat de automobilist alsnog afgeleid raakt. 21,2 procent van alle Nederlanders ziet er helemaal geen gevaar in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *