Simonlyvergelijken.net

Veel Nederlanders hebben op dit moment last van de zogenaamde ‘Wangiri fraude’. Het gaat daarbij vooral om frauduleuze telefoongesprekken vanuit Albanië naar Nederlandse en Belgische telefoonnummers. Telecomexperts roepen op niet terug te bellen.

Golf aan spooktelefoontjes

Telefoonsite GSMHelpdesk constateert een golf aan spooktelefoontjes, afkomstig van telefoonnummers die beginnen met +35. Daarmee is het nummer te herleiden naar Albanië. Ook uit andere landen wordt de laatste weken weer veel gebeld naar Europese vaste- en mobiele nummers.

Het doel is dat mensen terugbellen, zodat ze uiteindelijk betalen voor een duur servicenummer en met een torenhoge telefoonrekening opgezadeld komen te zitten. De bellers zijn dus oplichters.

Wangiri fraude

De oplichting gaat als volgt: de telefoon gaat maar één keer heel kort over. Daardoor heeft de ontvanger geen tijd om op te nemen. Het toestel zal aangeven dat er een gemiste oproep is, waardoor de ontvanger verleid is om terug te bellen. Wie wel snel genoeg is om op te nemen, hoort dat de verbinding direct wordt verbroken.

Veel Nederlanders bellen terug uit nieuwsgierigheid. In de praktijk blijken de gekoppelde telefoonnummers buitenlandse servicenummers te zijn. Eenmaal verbonden hoort de gebruiker dat de telefoon maar blijft overgaan. Dat kan soms wel een uur duren. De telefoonrekening loopt ondertussen verder op, net als de winst voor de oplichters.

Welke telefoonnummers zijn frauduleus?

De meeste oplichtingstelefoontjes komen van telefoonnummers die beginnen met +35, +21 of +22. Vaak wordt er gebeld vanuit Albanië, Burkina Faso, Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Mali, Ivoorkust, Niger, Sierra Leone, Ghana en Nigeria.

De vorm van oplichting wordt Wangiri fraude genoemd. Wangiri betekent letterlijk: ‘één keer en dan stoppen.’ Het is niet uit te sluiten dat de oplichters ook vanuit andere landen opereren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *