Simonlyvergelijken.net

Klanten van telecombedrijven die hun mobiele telefonie niet betalen, gaan voorlopig vrijuit. Incassobureaus innen sinds een maand geen geld meer bij wanbetalers. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

‘Gratis’ toestel bij mobiele telefonie

Incassobureaus innen geen geld meer bij wanbetalers vanwege een uitspraak van de Hoge Raad. Volgens de Raad is een abonnement met een gratis telefoon een lening. Daarom moeten mobiele aanbieders nu ineens voldoen aan de strenge regels van de Wet op het financieel toezicht. De prijs van een mobiele telefoon moet bijvoorbeeld bekend worden gemaakt. Daarnaast moet de kredietwaardigheid van potentiele klanten gecheckt worden. Wie een risico vormt, mag geen contract afsluiten.

Die regels gelden nog niet zo lang voor mobiele providers. Daarom hebben ze verzuimd om dit bij abonnementen te doen. Daardoor worden nu veel contracten nietig verklaard. Wanbetalers kunnen compensatie claimen als ze besluiten hun verkregen mobiele telefoon weer in te leveren.

KPN laat niet meer innen

KPN heeft aan het Algemeen Dagblad bevestigd voorlopig niet meer te innen bij een groep wanbetalers dat een mobiel abonnement met toestel heeft. Vodafone is ook door de krant benaderd, maar die weigert commentaar.

Niet te betalen abonnementen

De Stichting Consumentenclaim ageert al jaren tegen de telecombedrijven. Volgens de Stichting hebben aanbieders jarenlang klanten gelokt met zogenaamde ‘all-in aanbiedingen’ die ze niet konden betalen. Klanten gingen een mobiel contract aan waarbij een toestel werd geleverd. Die abonnementen waren volgens de stichting veel te duur.

De stichting wil een massaclaim indienen tegen de telecomgiganten. De schade kan dan in theorie oplopen tot in de honderden miljoenen euro’s. Maar dan moeten honderdduizenden mensen een claim indienen bij de stichting. Er wordt nu gehoopt op een schikking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *