Simonlyvergelijken.net

Als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt, gaan smartphones in de toekomst automatisch uit als de gebruiker zich in het verkeer bevindt. Speciale software moet registreren of iemand aan het verkeer deelneemt. Op die manier wil de organisatie het aantal ongelukken, gewonden en verkeersdoden terugdringen.

Tientallen doden per jaar door smartphone in verkeer

Volgens Veilig Verkeer Nederland vallen er ieder jaar enkele tientallen doden door gebruik van de smartphone in het verkeer. Daarnaast zijn er jaarlijks honderden gevallen. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie.

De VVN stelt dat de daadwerkelijke cijfers zelfs nog hoger liggen. Dat komt doordat in niet alle situaties bewezen kon worden dat smartphonegebruik de oorzaak van een ongeluk was.

Technisch haalbaar

De wens van de VVN om smartphones zich automatisch uit te laten schakelen in het verkeer, is technisch haalbaar. De sensoren en de GPS ontvanger van smartphones zijn daarvoor te gebruiken. Volgens de organisatie hoeft de telefoon niet onbruikbaar te zijn: er zou een escape-knop komen voor passagiers in het openbaar vervoer.

In Nederland is het verboden om de telefoon in de hand te hebben tijdens het autorijden. Voor fietsen en wandelen gelden nog geen regels. De overheid verplicht het handsfree bellen, maar volgens VVN is dat alsnog gevaarlijk. De verkeersdeelnemer heeft de aandacht namelijk alleen maar bij de telefoon.

Geen verbod

Een algeheel verbod op het gebruik van smartphones in het verkeer ziet de organisatie niet zitten. De politie kan het verbod onmogelijk handhaven. De verkeersorganisatie ziet veel meer in technische oplossingen, zoals het automatisch uitschakelen van het toestel.

Obstakels

Hoewel het technisch mogelijk is om de telefoon automatisch uit te schakelen bij deelname aan het verkeer, zijn er nog veel obstakels te overwinnen. De politiek, telecombedrijven en smartphoneproducenten moeten het eerst met elkaar eens worden.

Toch denkt VVN niet dat het onmogelijk is. Veilig Verkeer Nederland geeft de regulering rond drank in het verkeer als voorbeeld: dat is nu ook goed geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *