Simonlyvergelijken.net

Het voorstel rondom de afschaffing van de kosten voor roaming binnen de Europese Unie moet terug naar de tekentafel. Op gezag van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker is het voorstel ingetrokken. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Kosten voor roaming afschaffen

De Europese Commissie publiceerde eerder een eerste concept van de regelgeving die per 15 juni 2017 in zou gaan. Dat voorstel zou definitief een einde moeten maken aan de roamingtarieven binnen de Europese Unie.

Dat voorstel is nu ingetrokken. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker heeft zijn gezag gebruikt om het voorstel terug naar de tekentafel te sturen. Volgens een woordvoerder is dat gebeurd aan de hand van ‘feedback uit de markt’.

Afschaffing gaat wel door

Duidelijk is wel dat de afschaffing hoe dan ook doorgaat en dat dit op 15 juni 2017 gaat gebeuren. De inhoud van het voorstel gaat nog wel veranderen. Het is een moeilijke zaak, want zowel de consument als de telecomsector moet beschermd blijven.

Providers mogen bijvoorbeeld met een Fair Use Policy werken. Als één klant van een provider veel meer minuten, sms’jes of data verbruikt dan andere klanten, dan mag de provider daar straks alsnog extra kosten voor in rekening brengen.

Wat verandert er?

Wat er precies aan het voorstel gaat veranderen, is nog niet bekend. Al sinds 2007 lopen er felle discussies over roamingtarieven binnen de Europese Unie. De kosten voor roaming werden zo hoog, dat de Europese Commissie moest optreden, of een kartelonderzoek moest laten uitvoeren. De Commissie koos er toen voor om het tarief te gaan reguleren.

Binnenkort verschijnt een nieuw voorstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *