Simonlyvergelijken.net

VodafoneZiggo en KPN zijn boos over het beleid rondom 5G. De providers zijn boos over de nota Mobiele Communicatie, die minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft vrijgegeven. Daarin staat dat de 3,5 GHz band in Nederland niet vrijkomt voor mobiele netwerken.

3,5 GHz in heel de EU voor 5G

In Europees verband is besloten dat de 700 MHz en de 3,5 GHz band de standaard zijn voor 5G op mobiele netwerken. Nederland doet daar niet aan mee, blijkt uit de nota Mobiele Communicatie. Er wordt namelijk geen haast gemaakt met het vrijgeven en veilen van deze banden.

Eergisteren stuurde KPN al een persbericht uit, waarin de provider publiek klaagt over de nieuwe nota. VodafoneZiggo sluit zich aan bij het protest van KPN.

Grondstation in Burum

VodafoneZiggo zegt de zorgen over het frequentiebeleid in ons land met KPN te delen. De 3,5 GHz band komt in Nederland niet vrij omdat er een satelliet grondstation in het Friese Burum gestationeerd is.

Dat station wordt gebruikt door de AIVD en MIVD voor afluister- en spionagedoeleinden. Als de band zou worden vrijgegeven, dan zou dat de staatsveiligheid in gevaar kunnen brengen. In zulke gevallen mag Nederland Europese afspraken tegenhouden.

Duidelijkheid

KPN en VodafoneZiggo willen snel duidelijkheid over de 700 MHz band. Die band zou snel beschikbaar moeten komen voor mobiele communicatie. De twee telecomaanbieders maken zich ook zorgen over het onttrekken van een deel van de 2100 MHz band voor mobiele communicatie.

Nu wordt die band gebruikt voor 3G- en 4G-netwerken. De telecombedrijven in ons land zijn daardoor sterk afhankelijk van deze frequenties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *