Simonlyvergelijken.net

Vodafone zet als eerste Nederlandse provider de waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’ bij haar aanbiedingen. Daarmee loopt de mobiele aanbieder voor op de nieuwe regelgeving. Voor aanbieders die een mobiel toestel bij een abonnement aanbieden geldt dat zij onder de Wet financieel Toezicht (WfT) vallen.

Gratis smartphone

Jarenlang zijn consumenten in de veronderstelling geweest dat zij een gratis mobiele telefoon bij een abonnement kregen. De telecomwereld was er ook niet over uit: is dit nu een subsidie of een koop op afbetaling? De rechter besloot in 2014 dat het een koop op afbetaling is. Daarom zouden providers moeten worden gezien als kredietaanbieders. Daarmee moeten ze zich houden aan de WfT.

Providers willen eigenlijk liever niet als kredietverlener gezien. Daarom onderhandelde de telecomsector. Er leek een akkoord op komst, maar de onderhandelingen liepen toch op niets uit.

‘Geld lenen kost geld’ op website Vodafone

Telecomproviders worden officieel per 1 januari verplicht die melding ‘Geld lenen kost geld!’ te tonen bij abonnementen met toestel, maar Vodafone heeft de waarschuwing nu al geplaatst.

Daarmee is de provider de eerste provider die de waarschuwing al laat zien. Vanaf 1 januari gelden strikte regels voor het aanbieden van een mobiel toestel bij een abonnement. Providers mogen nu al niet meer spreken over een ‘gratis’ smartphone. KPN, T-Mobile en Tele2 moeten de melding nog inbouwen.

Los specificeren

De kosten voor het abonnement moeten los op de factuur staan. De kosten voor het toestel staan dus apart. Zo weten klanten precies wat zij betalen voor hun abonnement en wat zij betalen voor het toestel.

Met de nieuwe regels moeten providers het krediet ook registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Daarnaast moeten ze een kredietcheck doen om te controleren of het verstandig is een smartphone bij een abonnement te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *