Simonlyvergelijken.net

Vodafone wil binnen een jaar een snellere 4G-verbinding aanbieden. Sterker: de provider wil een maximale snelheid van 1 gigabyte per seconde mogelijk maken. In een test haalde de provider deze week al 979,2 Mbit per seconde.

Sneller 4G Vodafone niet direct voor de klant

Dat een snelheid van 979,2 Mbit per seconde mogelijk is, betekent niet dat de klant er gebruik van kan maken. De hogere snelheid moet vooral zorgen voor een verveelvoudiging van de capaciteit.

Een downloadsnelheid van 1 gigabyte per seconde is ook niet nodig, zegt een manager van Vodafone tegen Tweakers: “We denken dat meer mensen bijvoorbeeld video’s gaan kijken of gaan streamen. Wij verwachten niet dat mensen zo’n hoge downloadsnelheid in de komende jaren nodig hebben.”

Limieten

De provider denkt dat eind 2018 het huidige 4G-netwerk op de drukste plekken en momenten te kampen krijgt met limieten. Daarom wil Vodafone de capaciteit van het netwerk alvast uitbreiden. Die uitbreidingen betekenen vooral technische wijzigingen.

Bijkomend probleem is dat de huidige smartphones die in de winkels liggen de hoogste snelheid helemaal niet aankunnen. Vodafone behaalde een topsnelheid met een X16-modem, die ondersteuning biedt voor zulke hoge snelheden.

Snellere verbinding

Wie een nieuwe smartphone uit het hogere segment heeft, kan binnenkort wel gebruikmaken van een snellere verbinding. De telefoon moet daarvoor verschillende frequenties kunnen bundelen. De iPhone 7 is één van de toestellen die dat kan.