Simonlyvergelijken.net

De mobiele provider Vodafone wil kunnen meebeslissen over het ontwerpen van tunnels. Op die manier moet dan ook dekking voor 2G, 3G en 4G in de tunnels gerealiseerd worden. Dat zegt Eben Alberteyn, technisch directeur van het bedrijf.

Vodafone: ‘Dekking is van levensbelang’

Volgens Alberteyn is dekking in een tunnel van levensbelang. Nu staat nog in het Nederlands Bouwbesluit dat alleen het C2000-systeem overal toegankelijk moet zijn. C2000 is het communicatiesysteem voor hulpdiensten. Volgens de technisch directeur is dat niet genoeg.

In sommige gevallen kunnen de hulpdiensten namelijk geen gebruikmaken van C2000. Het systeem staat er om bekend regelmatig uit te vallen. Zo kregen hulpverleners in Zeeland in september 2015 nog te maken met een grote storing in het systeem. Daarom moet ook het ‘normale’ mobiele netwerk toegankelijk zijn, meent Alberteyn.

Geen bereik

De technisch directeur van Vodafone wil met alle betrokken partijen om de tafel gaan zitten om te kijken of mobiele operators al in een vroeg stadium toegang tot de tunnelbouw kunnen krijgen. Vaak wordt bij de aanbesteding en bouw van tunnels geen rekening gehouden met mobiele dekking. Operators kunnen er pas terecht als de bouw is afgerond.

Daarnaast worden tunnels ook zelden vrijgegeven voor werkzaamheden nadat ze al in gebruik zijn genomen. Het aanleggen van mobiele installaties wordt dan duur en complex. Daardoor hebben klanten van mobiele providers vaak geen mobiel bereik in de tunnels.

Bouwbesluit

Vodafone wil dat alle partijen nog eens kritisch kijken naar het Nederlands Bouwbesluit. Er zou volgens de topman een aanpassing moeten komen, waardoor providers wél voor dekking in tunnels kunnen zorgen. Als het besluit wordt veranderd, zou dat, volgens Vodafone, leiden tot een efficiëntere samenwerking, snelle besluitvorming en een beter netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *