Simonlyvergelijken.net

Vodafone gaat lokaal de snelheid van haar 4G-netwerk verhogen. Nu kunnen gebruikers in theorie nog via 4G een downloadsnelheid van 225 MB gebruikmaken, maar dat wordt binnenkort nog meer. De snelheid gaat omhoog naar maximaal 300 Mbps.

Nieuwe frequenties
Om de hogere snelheden mogelijk te maken, maakt Vodafone gebruik van nieuwe frequenties. De provider heeft naast de gewone 4G-band ook toegang tot de 800 MHz en de 2600 MHz-banden. Door de drie frequentiebanden te combineren tot één 4G-verbinding, kan de maximale snelheid van de verbinding verder omhoog.

Tot nu toe was 225 Mbps de hoogst haalbare snelheid. In de praktijk is de verbinding aanzienlijk langzamer, maar het verschil tussen het gebruik van twee of drie banden, is wel degelijk merkbaar.

Amsterdam en andere steden
In Amsterdam en in een aantal andere steden probeert Vodafone de dekking van haar 4G-netwerk te verbeteren. Daarvoor zet de provider ook de 2600 MHz-band in. Dat is een krachtige band, maar het heeft een minder goed doordringend vermogen in gebouwen.

Buiten een gebouw en binnen het bereik van de Vodafone-mast zal de verbinding het hoogst zijn. Daar is 225 Mbps een denkbare snelheid. In theorie kan de snelheid zelfs oplopen tot 300 Mbps. In november had Vodafone 27 antennes die uitzenden op de 2600 MHz-band.

Niet op alle smartphones
Het snellere 4G-netwerk werkt niet op alle telefoons. Het werkt op een tiental smartphones. De Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge en de Samsung Galaxy S6 Edge+ ondersteunen het netwerk wel. De nog niet verschenen Blackberry Priv en de HTC One A9 zullen het nieuwe netwerk ook ondersteunen.
Het gebruik van drie banden wordt ‘LTE Cat. 9’ genoemd. Vanaf 2016 komen er naar verwachting meer smartphones op de markt die daar ondersteuning voor bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *