Simonlyvergelijken.net

Vodafone heeft een test uitgevoerd om extra bandbreedte te creëren. De provider wilde weten of 4G kan werken op frequenties die normaal gesproken gebruikt worden door Wi-Fi-netwerken.

Druk netwerk
Het 4G-netwerk wordt steeds drukker. Daarom wil Vodafone onderzoeken of het mogelijk is om 4G uit te zenden via de band voor WiFi-netwerken. Als dat inderdaad goed werkt, zorgt dat voor extra capaciteit. Het aanbod van Vodafone kan dan voldoende blijven.

In 2012 kochten KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 voor in totaal 2,8 miljard euro aan speciale 4G-frequenties. Maar daar hebben ze mogelijk niet genoeg aan. De frequenties in de WiFi-band zijn vergunningsvrij. Daardoor hoeft Vodafone niet eerst opnieuw mee te doen aan een veiling.

5 GHz
De nieuwste modems en routers zenden tegenwoordig signalen voor draadloos internet uit op 5GHz. Dankzij de hoge frequentie is er een hoge internetsnelheid. Het nadeel is het beperkte bereik. Vodafone vermoedt d at de frequenties toch geschikt zijn voor drukke gebieden waar snel extra capaciteit nodig is.

Eigenaren van modems en routers hoeven niet bang te zijn dat de provider voor een slechter bereik van het draadloze internet zal zorgen. Volgens de mobiele aanbieder zouden Wi-Fi en 4G niet op ellkaar moeten storen. Ook als zij hetzelfde kanaal delen, moet het mogelijk zijn om storing te voorkomen.

De nieuwe standaard
Vodafone zegt te hopen dat het combineren van de beide technieken de nieuwe standaard wordt. Providers, netwerkbouwers en makers van smartphones houden zich aan de zogenaamde 3GPP-standaard. Uiteindelijk moeten de resultaten van het onderzoek zo goed zijn, dat het combineren van 4G en draadloos internet de standaard wordt.

Dat gebeurt overigens niet snel. Op z’n vroegst rolt Vodafone de combinatietechniek in 2016 uit. Voor die tijd kunnen klanten er in de praktijk geen gebruik van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *