Simonlyvergelijken.net

Vodafone is begonnen met een proef waarbij een deel van de 3G-frequenties wordt ingezet voor 4G. Op die manier moet de snelheid verhoogd worden en kan de provider meer capaciteit bieden. De proef loopt ten zuidwesten van Eindhoven. Dat schrijft techwebsite Tweakers.

Vodafone combineert frequenties

Vodafone gaat meerdere frequenties met elkaar combineren. Door de ruimte optimaal te gebruiken, kan de provider veel hogere up- en downloadsnelheden realiseren. De mobiele aanbieder test nu met downloadsnelheden tot circa 600 Mbps. Om die snelheid echt te kunnen behalen, is een geschikte smartphone nodig.

De test vindt nu nog maar in een klein gebied ten zuidwesten van Eindhoven plaats. Op termijn wil de aanbieder in steeds grotere gebieden delen van haar 3G-frequenties gaan gebruiken om het 4G-netwerk te ondersteunen. In drukke en dichtbevolkte gebieden is dat nog niet mogelijk; daar vindt nog te veel verkeer op het 3G-netwerk plaats.

Welke frequenties worden er gebruikt?

De techniek waarbij meerdere frequentiebanden worden gecombineerd wordt ‘LTE Advanced’ genoemd. Om van de techniek gebruik te kunnen maken, is een telefoon met LTE Cat.12-ondersteuning nodig.

Vodafone combineerde de 800, 1800 en 2600 MHz al voor haar 4G netwerk, maar nu komt daar ook de 2100 MHz bij. De provider houdt de proef bewust in een heel klein gebied, omdat bijna niemand daar 3G gebruikt.

Niet de eerste provider

De mobiele aanbieder is niet de eerste provider die een deel van haar frequenties combineert om 4G te verbeteren. Sinds juni houdt ook T-Mobile een vergelijkbare proef. Dat gebeurt in de regio Woerden. Daar wordt getest met de inzet van de oude 3G-frequenties om het 4G-netwerk te ondersteunen. KPN heeft aangekondigd om vergelijkbare testen te gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *