Simonlyvergelijken.net

Vodafone en Ziggo doen concessies om goedkeuring te krijgen voor hun voorgenomen fusie. Op dit moment doet de Europese Commissie onderzoek naar het samengaan van beide bedrijven. Begin dit jaar maakten de mobiele aanbieders bekend in Nederland samen verder te willen gaan.

Onderzoek naar fusie

Nadat de providers bekendmaakten te willen fuseren, startte de Europese Commissie een onderzoek. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijke invloed van de fusie op de concurrentie in Nederland en in Europa. Als de twee bedrijven samen mogen gaan, ontstaat er na KPN een tweede bedrijf met zowel een vast- als een mobiel netwerk.

KPN is nu nog marktleider. Als de Europese Commissie toestemming geeft, heeft KPN er een geduchte concurrent bij. Er zijn regels waardoor KPN haar positie niet kan misbruiken. Krijgen Vodafone en Ziggo toestemming, dan kan het evenwicht op de markt verstoord worden. Volgens telecomexperts zal de Commissie alleen op voorwaarden akkoord gaan met de fusie.

Toezeggingen

Persbureau Reuters meldt dat Ziggo en Vodafone al voorstellen hebben gedaan richting de Europese Commissie om goedkeuring te krijgen. Er zijn geen details bekend over de concessies die de telecombedrijven bereid zijn te willen doen, maar het ligt voor de hand dat Ziggo haar vaste netwerk ook wil openstellen voor concurrenten.

Het vaste netwerk van Ziggo wordt nu alleen nog door Ziggo zelf geëxploiteerd, tot frustratie van KPN. In de toekomst verandert dat waarschijnlijk.

Tweede overname

Ziggo heeft zelf al een grote overname achter de rug. Liberty Global nam vorig jaar het kabelbedrijf Ziggo over. Die naam kwam toen ook op de plaats van ‘UPC’. De Europese Commissie deed toen ook al onderzoek naar de samengang. Het werd alleen onder voorwaarden goedgekeurd. Nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *