Simonlyvergelijken.net

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu werkt daadwerkelijk aan een wetsvoorstel waarmee het gebruik van een smartphone op de fiets verboden wordt. Eerder vertelde de minister al in een interview met het Algemeen Dagblad voornemens te zijn een wetsvoorstel in te dienen.

Totaalverbod

Het gaat in het wetsvoorstel om een totaalverbod. Niet alleen het vasthouden van een telefoon op de fiets wordt verboden. Ook het gebruik van een smartphone in een houder op het stuur van de fiets zal nog toegestaan zijn.

Ieder jaar komen zo’n 185 mensen om het leven in het verkeer. Daarnaast raken nog 21.000 mensen gewond door een ongeluk op de fiets. Volgens verkeersexperts valt een deel van de ongelukken te wijten aan het gebruik van een smartphone op de fiets.

Verbod smartphone op de fiets toch niet onhaalbaar

Eerder noemde minister Schultz van Infrastructuur een verbod op het gebruik van de smartphone op de fiets nog ‘onhaalbaar’. Nu trekt ze dat terug. Het Algemeen Dagblad meldt nu dat de verkeersminister werkt aan een wetsvoorstel waarmee er een totaalverbod komt op het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt het moeilijk om de nieuwe regels daadwerkelijk te handhaven, verwachten deskundigen. Het is ook nog niet bekend hoe hoog de boete zal worden voor het gebruiken van een smartphone op de fiets.

Onderbouwing

Om tot een nieuwe wet te komen, moet Schultz straks met cijfers onderbouwen waaruit blijkt dat invoering een verbod op een smartphone op de fiets echt noodzakelijk is. Daarbij moet ook aanvullend onderzoek gedaan worden naar het gevolg van smartphonegebruik op de fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *