Simonlyvergelijken.net

Het verbod op het gratis aanbieden van bepaalde internetdiensten wordt opgeheven. Daarmee wordt het toegestaan dat providers bijvoorbeeld gratis streamingdiensten aanbieden. Het verbod wordt in zijn geheel uit de Nederlandse wet geschrapt.

Zero rating mag gewoon

Eerder werd het verbod op zero rating al door de rechter als ‘onverbindend’ verklaard. Daarop volgden Kamervragen aan het adres van demissionair minister Kamp van Economische Zaken. Hij maakt nu bekend dat de Nederlandse telecommunicatiewet aangepast wordt. Het oordeel van de rechtbank in Rotterdam was daar doorslaggevend voor.

In april spande de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt een rechtszaak aan tegen T-Mobile, omdat T-Mobile ‘datavrije muziek’ aanbood. Volgens de Autoriteit paste de provider daarmee positieve prijsdiscriminatie toe, wat verboden zou zijn in Nederland. Bij zo’n dienst betaalt de klant niets voor het dataverkeer dat met muziekdiensten wordt gegenereerd. Dit noemen we zero rating. T-Mobile won de rechtszaak.

Europese regelgeving leidend

In ons land gold een zeer strikte en strenge netneutraliteit. In de wet stond dat prijsdiscriminatie in alle vormen verboden is. Europees gezien is geregeld dat dit juist wel mag. De Rotterdamse rechtbank oordeelde dat de Europese regelgeving boven de Nederlandse wet staat.

De Nederlandse wet is dus in strijd met wat Europees is afgesproken. Daarop werd het verbod ‘onverbindend’ verklaard. Minister Kamp gaat de passage over zero rating zo snel mogelijk uit de telecommunicatiewet halen. Dat kan hij als demissionair minister nog doen, omdat het om een lopende zaak gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *