Simonlyvergelijken.net

Vanaf 2017 kunnen Nederlanders waarschijnlijk alleen nog kiezen uit sim only abonnementen. De abonnementen waarbij een toestel wordt geleverd, verdwijnen. Die voorspelling doen telecomexperts naar aanleiding van gesprekken tussen de telecomsector en de overheid.

Verbod op ‘gratis telefoons’

In 2014 bepaalde de hoogste Nederlandse rechter dat een ‘gratis smartphone’ bij een abonnement niet bestaat en dit in feite een lening is. De prijs voor een nieuwe telefoon is bij de abonnementsprijs inbegrepen, waardoor de rechter het als een ‘koop op afbetaling’ ziet. Daarvoor gelden ook de regels die normaal gesproken bij leningen gelden.

In de afgelopen jaren stapten al veel consumenten over op een sim only abonnement. Vaak wordt deze dan alsnog gecombineerd met de losse aanschaf van een telefoon. De beweegredenen zijn daarvoor vaak dat een losse aanschaf goedkoper is dan een abonnement met toestel.

Sim only als standaard

Sinds de uitspraak van de rechter buigt de telecomsector zich over de vraag hoe in de toekomst nog nieuwe smartphones bij een abonnement verkocht kunnen worden. Met de regels rondom leningen zou sim only de standaard kunnen worden.

Aanbieders van sim only hebben daar al slim op ingespeeld door een klein assortiment telefoons aan te bieden. Die telefoon wordt niet geleverd bij een abonnement, maar kan los verkregen worden. Het toestel kan dan via een eenmalige betaling betaald worden, of via een ‘toestel abonnement’; gespreid betalen.

Wet op Financieel Toezicht

Sinds de uitspraak van de rechter in 2014, geldt de Wet op Financieel Toezicht bij het afsluiten van een abonnement met toestel. In deze wet staat dat aanbieders van een lening inzichtelijk moeten maken hoeveel de lening kost, wat de looptijd is en wat de lening de consument uiteindelijk kost.

Telecomaanbieders moeten zich ook houden aan deze regels, maar of dat haalbaar is, is maar de vraag. Telecomexperts voorspellen daarom dat in de toekomst alleen nog sim only abonnementen verhandeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *