Simonlyvergelijken.net

Producenten van toestellen met Android moeten meer duidelijkheid geven over updates. Ze moeten vertellen wanneer er updates plaats vinden en voor hoelang de ondersteuning blijft. Dat vindt de Consumentenbond.

Onduidelijkheid rond Android updates

In april 2016 keek de Consumentenbond op websites van fabrikanten om te kijken of zij hun klanten informeren over hoe lang een toestel ondersteund wordt en welke garanties daar voor zijn. Uit de inventarisatie blijkt dat fabrikanten daar erg onduidelijk in zijn. Geen enkele fabrikant garandeert updates.

Volgens de Consumentenbond geeft Sony de meest duidelijke informatie, maar geeft het niet aan hoe lang een smartphone ondersteund wordt. General Mobile, HTC, Huawei en LG doen het het slechtst: die geven hele summiere informatie. Daarnaast is de informatie ook niet goed vindbaar.

‘Updaten!’

De Consumentenbond eist dat fabrikanten toestellen tot ten minste twee jaar na aankoop van updates voorzien. Daarom is de belangenbehartiger de campagne ‘Updaten!’ gestart. In maart volgde in het kader van de campagne een kort geding tegen Samsung, waarin de Bond eiste dat Samsung ook oudere smartphones blijft voorzien van updates.

De rechter wees de eis af en stelt dat er geen sprake is van spoedeisend belang. Daarom werd de zaak ook niet inhoudelijk behandeld. De Consumentenbond wilde specifiek Samsung aanpakken omdat het merk bij Android markleider is.

Uitrol versnellen

In april stelde de Consumentenbond al dat de fabrikanten de uitrol van updates moeten versnellen. Pas 16 procent van de Nederlandse smartphones draait op een versie uit 2015. Wereldwijd gezien draait pas 7,5 procent van alle Android toestellen op Android 6.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *