Simonlyvergelijken.net

De Tweede Kamer heeft een nieuw wetsvoorstel aangenomen rondom cybercriminaliteit. Daarbij krijgen politie en justitie meer mogelijkheden om cybercriminaliteit op te sporen en te bewijzen. Daarbij valt te denken aan het aanpakken van bijvoorbeeld oplichting, misbruik en de aanpak van het plannen van terroristische activiteiten.

Verdachten volgen

Met de nieuwe wet kunnen politie en justitie verdachten beter volgen. Zo mogen zij bijvoorbeeld fictieve profielen van minderjarigen gebruiken om gedragingen van kindermisbruik te bewijzen. Politie en justitie moeten daarbij wel opletten dat zij het gedrag niet uitlokken.

Er was in de Tweede Kamer veel verdeeldheid over de nieuwe wet rond cybercriminaliteit. De nieuwe wet geeft de autoriteiten namelijk de macht om laptops, computers, tablets en smartphones te hacken. Zo kunnen zij verdachten online volgen.

Gevangenisstraf

Voor het volgen van personen geldt wel een voorwaarde: de politie moet het vermoeden bevestigen dat een verdachte een misdaad begaat waar een gevangenisstraf van 4 jaar of meer op staat. Volgens leden van de Tweede Kamer was die grens te laag.

De Tweede Kamer vond ook dat politie en justitie deze bevoegdheden alleen zouden moeten krijgen bij zeer ernstige misdrijven. Daar moet dan een hoge gevangenisstraf op staan.

Nieuwe wet cybercriminaliteit

Het duurt nog even voordat de nieuwe wet aangenomen kan worden aangenomen. De Eerste Kamer stemt namelijk midden januari over het wetsvoorstel. Er lijkt in de Eerste Kamer een nipte meerderheid te zijn voor het wetsvoorstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *