Simonlyvergelijken.net

De toeslag voor roaming (het gebruik van de telefoon in het buitenland) verdwijnt definitief binnen EU-landen. Daarover heeft de Europese Commissie een voorstel aangenomen.

Geen prijsverschillen meer

De Europese Commissie stemde eergisteren over het afschaffen van de zogenaamde ‘wholesale toeslagen’ op de markt voor mobiele telefonie. Dat zijn toeslagen die providers vragen voor het gebruik van de mobiele telefonie in het buitenland. De Europese Commissie wilde al veel langer dat gebruik van de telefoon in ieder EU-land hetzelfde zou kosten.

Door die toeslagen af te schaffen, verdwijnt het prijsverschil tussen mobiel gebruik in eigen land en in de rest van de Europese Unie. Het verdwijnen van de toeslagen is de belangrijkste stap om iets te doen tegen de hoge kosten voor roaming.

Europees Parlement

Mobiele providers berekenen nu nog toeslagen aan elkaar door, maar dat mag straks niet meer. Het voorstel is overigens nog niet helemaal goedgekeurd; het moet nog worden aangenomen door het Europees Parlement en de Raad.

De Eurocommissarissen Andrus Ansip en Gunter Oettinger willen al langer dat de toeslagen afgeschaft worden. Zij hopen dat ook op een snelle behandeling van het voorstel.

Roaming vanaf juni 2017

In juni 2017 moeten de toeslagen voor roaming helemaal afgeschaft zijn. We zitten nu in een overgangsfase waarbij providers nog een toeslag mogen vragen. Vanaf juni 2017 kost bellen, internetten en sms’en binnen de Europese Unie net zoveel als in het eigen land.

De Eurocommmissarissen willen ook maatregelen tegen geoblocking. Bij geoblocking wordt het gebruik van een bepaalde dienst in een bepaald land voorkomen door een blokkade. Sinds 30 april gelden er al lagere roamingtarieven dan voorheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *