Simonlyvergelijken.net

KPN, Vodafone, Translink en de Nederlandse OV-bedrijven beginnen met een proef met mobiel betalen. De reziger kan straks in- en uitchecken op de smartphone. De proef start onder de noemer ‘Smart OV’ en moet bijdragen aan betaalgemak in het OV.

Drie maanden, 200 reizigers
200 reizigers gaan drie maanden mee doen aan de proef met mobiel betalen. Zij checken in en uit met hun smartphone. De deelnemers krijgen een nieuwe sim-kaart van Vodafone of KPN, waar de OV-chipkaart op wordt geladen. Met die nieuwe chipkaart wordt het mogelijk gewoon in en uit te checken bij de paaltjes op het station en de scanner in de bus, tram of metro.

Dat gaat op dezelfde manier als nu met het plastic pasje: de reiziger houdt de smartphone voor het paaltje of de scanner. Vervolgens ziet de gebruiker in de Smart-OV app wat het saldo is, of hij of zij in- of uitgecheckt is en wat de rit kost. De laatste reistransacties zijn ook terug te vinden.

Pilot
Als de proef slaagt, willen de bedrijven in het openbaar vervoer in samenwerking met Translink, KPN en Vodafone de proef uitbreiden naar een pilot. In 2016 kan iedereen dan tijdelijk van het systeem gebruikmaken. Naar verwachting zullen dan ook andere telefoonaanbieders aansluiten.

Wie aan de proef mee wil doen, kan zich online opgeven. Er kunnen 200 deelnemers meedoen. Het is de bedoeling dat de reizigers uit alle hoeken van het land komen.

Niet met een iPhone
iPhone-gebruikers zijn uitgesloten van de proef. Alleen reizigers met een Android-toestel kunnen meedoen, omdat alleen daarvan de NFC-chip geschikt is. Die chip wordt gebruikt voor draadloos contact. Smart-OV wordt daarom ook nog niet ondersteund voor de iPhone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *