Simonlyvergelijken.net

Het binnensmokkelen van een mobiele telefoon in de gevangenis moet ook strafbaar worden. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS.

Superkleine telefoon smokkelen

Vorige maand werd bekend dat superkleine telefoons de gevangenis worden binnengesmokkeld. De toestellen zijn niet groter dan een wijsvinger, maar vormen een ware plaag voor de Nederlandse gevangenissen.

Doordat de minitelefoons geen metalen onderdelen hebben, kunnen ze ongemerkt door de detectiepoortjes. Daardoor kunnen gevangenen stiekem hun criminele activiteiten buiten de gevangenis voortzetten.

Ook straf voor smokkelaars

Ook degenen die de telefoon voor de gevangene meeneemt, is nu strafbaar. Ze konden tot nu toe alleen vervolgd worden als aan te tonen was dat er met behulp van het toestel echt een strafbaar feit is gepleegd.

Gevangenen konden al straf krijgen voor het binnensmokkelen van een telefoon. Ze mochten bijvoorbeeld meerdere dagen de cel niet meer uit. Nu is dus niet meer alleen de gevangene strafbaar, maar ook degene die het toestel de gevangenis binnensmokkelt. Op die manier wil staatssecretaris Dijkhoff voorkomen dat criminelen hun gang kunnen gaan binnen de muren van de gevangenis.

Maatregelen

Tweede Kamerlid Foort van Oosten (VVD) vroeg eind maart al om maatregelen. Dijkhoff benadrukt dat het binnensmokkelen van andere goederen altijd al strafbaar is geweest.

Het is niet de enige maatregel rondom telefoons om criminaliteit aan te pakken. Er gaan al stemmen op om ook de anonieme prepaid kaart te verbieden, net als in België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *