Simonlyvergelijken.net

De Europese wet op Netneutraliteit bedreigt de uitrol van 5G. Dat zeggen grote telecomproviders. Ze dreigen pas later een 5G-netwerk uit te rollen als de Europese Commissie de regelgeving rondom netneutraliteit niet afzakt. De Commissie wil juist dat de providers vaartmaken met 5G.

Providers mogen niet meeprofiteren

Telecomreuzen als Deutsche Telecom, Vodafone, Telecom Italia en British Telecom gaan pas later investeren als de regelgeving rondom netneutraliteit zo blijft.

Volgens de telecomproviders is de wet zeer nadelig omdat consumenten massaal gebruikmaken van WhatsApp, Youtube, Netflix en Spotify, zonder dat de providers daar iets aan mogen doen. Volgens de mobiele aanbieders kost dat veel data, maar kunnen en mogen zij niet meeprofiteren.

Wat zegt de wet?

Netneutraliteit is sinds korte tijd Europees geregeld. In de wet staat dat aanbieders van internet – waaronder mobiele providers – geen verschil mogen maken in de snelheid en de tarieven van het internetverkeer. In 2011 werd een strikte netneutraliteit in ons land ingevoerd, die een soort belasting uit YouTube en WhatsApp moest halen.

Die wet uit 2011 geldt nu niet meer. Ieder land in de Europese Unie moet zich houden aan de Europese regels, dus ook Nederland.

Onzekere investeringen in 5G

De Telecomproviders vrezen voor onzekere investeringen in 5G. Ze denken dat de investeringen niet opwegen tegen de terugverdientijd van de netwerken. Er moet dan op basis van onzekerheid geïnvesteerd worden en dat doen de providers liever niet.

Telecomexperts zien de dreigementen van de providers als ‘chantage’. De Europese Commissie heeft er namelijk alle belang bij om snel 5G uit te rollen omdat Europa achterloopt met snel mobiel internet. De Verenigde Staten en Aziatische landen waren veel sneller met de uitrol van 4G.

Handreiking

De telecomproviders doen de Europese Commissie een handreiking: als de netneutraliteitsregelgeving wordt afgezwakt, zorgen de providers ervoor dat er voor 2020 in ieder Europees land tenminste één stad is waar verbinding met 5G mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *