Simonlyvergelijken.net

Tele2 handelt mogelijk in strijd met de wet op netneutraliteit. Dat concluderen meerdere juristen. In de nieuwe voorwaarden voor het afsluiten van een abonnement staat bijvoorbeeld een verbod op het gebruiken van een smartphone als Wi-Fi hotspot. Zulke verboden mogen volgens de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving niet opgelegd worden.

Het verbod van Tele2 mag niet

Volgens Nederlandse juristen mag Tele2 klanten helemaal niet verbieden een smartphone als een soort router te gebruiken. De provider heeft bepaald dat alleen ‘goedgekeurde apparatuur’ gebruikt mag worden voor een mobiele verbinding.

De Europese en Nederlandse wetgevers stellen dat providers dat niet mogen bepalen. Tethering mag ook niet uitgesloten worden.

Reactie Tele2

Tele2 geeft aan de voorwaarden opnieuw onder de loep te nemen. De mobiele aanbieder zorgt er dan voor dat deze niet in strijd zijn met de wet- en regelgeving. De voorwaarden waren, volgens de provider, alleen zo gesteld om misbruik te voorkomen.

Het telecombedrijf biedt sinds kort een ongelimiteerd abonnement aan, waarmee klanten voor 25 euro per maand ongelimiteerd kunnen bellen, sms’en en internetten. Zo’n abonnement zou misbruikt kunnen worden. Volgens een woordvoerder mogen klanten gewoon de verbinding als hotspot gebruiken in bijvoorbeeld de trein, maar het mag niet ingezet worden als vervanging van de vaste aansluiting.

Strikte netneutraliteit

In ons land kennen we een behoorlijk strikte vorm van netneutraliteit. Uitgangspunt is dat een aanbieder van (mobiel) internet een volledig open dienst moet aanbieden. Er mag geen onderscheid gemaakt worden voor welke dienst, toepassing of welk apparaat de internetverbinding gebruikt wordt.

Onlangs was er nog discussie over het voortrekken van diensten door bijvoorbeeld het dataverkeer van bepaalde diensten niet in rekening te brengen. De Nederlandse rechtbank zegt dat dit onder de Europese regelgeving wel is toegestaan.

Onderzoek

De Autoriteit Consument en Markt doet binnenkort onderzoek naar de voorwaarden van alle Nederlandse providers. Voldoet een provider niet aan de wet- en regelgeving, dan kan de Autoriteit de provider verplichten de voorwaarden aan te passen of zelfs een boete opleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *