Simonlyvergelijken.net

De mobiele aanbieder Tele2 gaat slachtoffers van de zogenaamde Wangiri-fraude compenseren. Het gaat om zo’n 90.000 klanten die slachtoffer werden van dubieuze telefoontjes. Dat maakte de provider in het televisieprogramma Kassa bekend.

Tele2 geeft compensatie

Bij de mobiele aanbieder meldden zich zo’n 90.000 slachtoffers van de fraude. Bij de fraude werd vanuit het buitenland gebeld naar Nederlandse telefoonnummers, in de hoop dat er teruggebeld zou worden. Wie terugbelt, wordt meteen opgelicht. Het slachtoffer belt namelijk met een duur buitenlands servicenummer. De zogenaamde ‘wangiri-fraude’ is een doorn in het oog van de mobiele providers.

Onlangs meldde SimOnlyVergelijken al een enorme golf van telefoontjes vanuit Afrikaanse landen. Veel slachtoffers konden de nieuwsgierigheid niet bedwingen en belden terug. De uitbaters van de servicenummers doen er alles aan om terugbellers zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Uiteindelijk wordt het slachtoffer met de rekening van de provider geconfronteerd.

3,6 miljoen potentiële slachtoffers

Tele2 registreerde tussen februari en maart al ruim 3,6 miljoen van dit soort telefoontjes. Van 90.000 klanten is bekend dat zij slachtoffer zijn geworden van de Wangiri-fraude. Naar schatting zijn nog tienduizenden andere klanten opgelicht. Zij zijn klant bij andere providers.

Wie is opgelicht en Tele2-klant is, krijgt het bedrag terug. Het wordt op de volgende factuur vermeld als korting. De klant hoeft hier niets voor te doen.

Alertheid geboden

Providers roepen nu op om alert te zijn op telefoonnummers die beginnen met +21 of +22. Het zijn telefoontjes uit Burkina Faso, Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Mali, Ivoorkust, Niger, Sierra Leone, Ghana en Nigeria.

Het zou gaan om een geautomatiseerd proces waarbij een computer naar opeenvolgende nummers belt. De telefoon gaat één keer over, waarna de verbinding wordt verbroken. SimOnlyVergelijken.net raadt aan om nooit terug te bellen naar deze nummers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *