Simonlyvergelijken.net

Het 4G-netwerk van Tele2 is wel degelijk geschikt voor NL-Alert. Zo reageert de provider na de proef van gisteren. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof was het netwerk van Tele2 nog niet klaar voor het versturen van NL-Alert berichten.

Controlebericht
Gisteren stuurde de Nederlandse overheid om 12 uur een controlebericht via NL-Alert. Dat gebeurde tegelijk met de maandelijkse tests van het luchtalarm. Het testen van het digitale  waarschuwingssysteem gebeurt twee maal per jaar.

Tot 1 juni van dit jaar gingen die tests alleen via 2G en 3G. Gisteren testte de overheid ook de 4G-netwerken. Bij KPN, T-Mobile en Vodafone werkte NL-Alert prima, maar bij Tele2 ontstonden problemen, zegt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof.

‘Te laat begonnen’
Volgens Schoof is Tele2 te laat begonnen met de voorbereidingen. KPN was de eerste operator die haar 4G-netwerk al geschikt maakte voor het versturen van berichten via NL-Alert. T-Mobile en Vodafone volgden daarna.

Recent kondigde Tele2 aan dat ook haar netwerk geschikt zou zijn voor het versturen van waarschuwingsberichten. Daarvoor moest wel een koppeling gemaakt worden tussen de meldkamers en het 4G-netwerk van Tele2. Maar dat is waarschijnlijk te laat gebeurd, zegt Schoof.

Zaak van de overheid
Tele2 spreekt dat tegen. De provider stelt dat er geen verbinding mogelijk was tussen het 4G-netwerk en de meldkamer: “Dat is een zaak van de overheid”, zegt een woordvoerder van Tele2 tegen Telecompaper. Volgens de woordvoerder zal de verbinding met de meldkamer in januari 2016 worden gelegd.

Wie zich heeft aangemeld bij NL-Alert, kan via een controlebericht nagaan of het toestel goed is ingesteld om waarschuwingsberichten te ontvangen. Met deze dienst wil de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie informeren via een tekstbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *