Simonlyvergelijken.net

T-Mobile is er klaar voor om mobiele dekking in het vliegtuig te kunnen bieden. Sinds september 2015 is een speciaal netwerk in aanbouw waarmee vliegtuigpassagiers binnenkort gebruik kunnen maken van een snelle internetverbinding aan boord van een vliegtuig.

T-Mobile en Deutsche Telekom

Het moederbedrijf van T-Mobile Nederland, Deutsche Telekom, werkt al een tijd aan het zogenaamde European Aviation Network, een netwerk voor in het vliegtuig. Met dat netwerk wil Deutsche Telekom de Europese luchtvaartsector van sneller, beter en waarschijnlijk ook goedkoper internet voorzien. Luchtvaartmaatschappijen kunnen de dienst op hun beurt dan weer aanbieden aan passagiers.

Deutsche Telekom werkt bij de bouw van het netwerk nauw samen met Nokia als leverancier van de apparatuur. Daarnaast werkt het samen met satellietbedrijf Immarsat.

‘Ons deel is klaar’

T-Mobile Nederland heeft nu aangegeven dat haar deel van het netwerk klaar voor gebruik is. Het telecombedrijf is verantwoordelijk voor het luchtruim boven ons land en een deel van de Noordzee.

Het netwerk zal bestaan uit een combinatie tussen het grond-netwerk (masten en antennes) en het satellietnetwerk. Om het grondnetwerk te verbeteren zijn speciale 4G-antennes geplaatst, met een bereik tot maximaal 80 kilometer rondom de antenne. Tot een hoogte van circa 3000 meter kan er verbonden worden met het Europese netwerk van Deutsche Telekom. Boven de 3000 meter wordt er gebruik gemaakt van de satelliet, of een combinatie van het grondnetwerk en het satellietnetwerk.

De kosten

Wat de dienst gaat kosten en hoe snel het netwerk precies gaat worden, is nog niet bekend. De inschatting is dat passagiers voor een vast bedrag per uur of per vlucht gebruik kunnen gaan maken van een mobiele breedbandverbinding in het vliegtuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *