Simonlyvergelijken.net

De stichting ConsumentenClaim sleept de mobiele aanbieders Vodafone en T-Mobile voor de rechter. De providers zouden ten onrechte kosten in rekening hebben gebracht voor een ‘gratis smartphone’. Dat meldt de NOS.

Juridische aanval op abonnement met gratis smartphone

Vandaag opent de stichting officieel de juridische aanval op de mobiele aanbieders. Als de stichting haar zin krijgt, moeten Vodafone en T-Mobile consumenten gaan compenseren die in het verleden een gratis smartphone hebben gekregen, maar daar eigenlijk via het abonnement zelf voor hebben betaald.

De Hoge Raad oordeelde in 2014 dat een gratis smartphone niet bestaat en dat het eigenlijk een koop op afbetaling is geweest. Volgens de Hoge Raad zijn providers daar jarenlang niet duidelijk over geweest. Klanten betaalden via het abonnementsgeld voor het toestel.

Schadevergoeding

De Stichting ConsumentenClaim wil een schadevergoeding zien voor iedereen die te veel heeft betaald. Vooral klanten die na afloop van hun abonnement nog steeds hebben betaald voor hun toestel moeten gecompenseerd worden. Die groep betaalde naar schatting 20 tot 30 euro te veel voor het abonnement.

De geëiste schadevergoeding zal niet mals zijn. De stichting wil dat Vodafone en T-Mobile de volledige bedragen van de smartphones terugbetalen én een compensatie geven voor consumenten die moesten doorbetalen na afloop van hun contract.

Alleen T-Mobile en Vodafone gedaagd

Op dit moment zijn alleen T-Mobile en Vodafone voor de rechter gedaagd. KPN heeft nog geen dagvaarding gekregen omdat de stichting nog in overleg is met de Consumentenbond om tot een schikking te komen.

Volgens de Stichting ConsumentenClaim hebben zo’n 16.000 Nederlanders zich gemeld voor de massaclaim. Als de stichting de zaak wint, zal het zelf ook 20 procent opstrijken als dekking voor de juridische kosten en haar inspanningen, schrijft GSMHelpdesk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *