Simonlyvergelijken.net

De spoortunnel in Delft is één van de eerste treintunnels in Nederland waar de mobiele telefoon gewoon blijft werken. De 2.300 meter lange nieuwe spoortunnel heeft namelijk netwerkdekking gekregen. Het netwerk in de tunnel werd afgelopen vrijdag geactiveerd.

Netwerkdekking door KPN

Wie tussen Rotterdam en Den Haag reist wordt in de spoortunnel onder Delft niet meer geconfronteerd met wegvallende telefoongesprekken of haperende internetverbindingen. Na jaren van gesteggel tussen de overheid, spoorbeheerder Prorail en telecomproviders heeft KPN het mobiele netwerk in de tunnel geactiveerd.

Om tot de mobiele dekking te komen, heeft KPN samengewerkte met Vodafone, T-Mobile en Tele2. Daardoor bieden nu ook deze providers dekking in de nieuwe spoortunnel.

Base stations

KPN werkte de afgelopen weken in totaal 16 nachten aan het netwerk in de spoortunnel. De spoortunnel is nu voorzien van 20 zogenaamde ‘base stations’, die zijn verbonden met 3,5 kilometer aan kabel. De aanbieder werkt met zogenaamde ‘lekkende kabels’ binnen een ‘ringleiding systeem’; dat zijn kabels die mobiele straling niet weren.

Inmiddels is er in de hele spoortunnel dekking. In de komende werken wordt nog uitvoerig getest om storingen op het netwerk op te lossen. In de komende weken test KPN nog met het netwerk om problemen op andere netwerken te voorkomen. Het C2000-netwerk van hulpdiensten en het GSM-R netwerk van de spoorwegen mogen geen last ondervinden van de dekking in de tunnel.

Nog geen 4G

Op dit moment is er alleen 2G (GSM) en 3G (UMTS) beschikbaar in de tunnel. Dat houdt in dat het internetten in de spoortunnel iets trager gaat dan normaal gesproken. Overigens is de tragere verbinding maar voor korte duur; naar verwachting wordt binnenkort ook 4G geactiveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *