Simonlyvergelijken.net

In de toekomst wordt het mobiel bereik in tunnels sneller gerealiseerd. ProRail en mobiele providers gaan daarvoor beter samenwerken. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Slecht mobiel bereik in tunnels

ProRail moet beter gaan samenwerken om in de toekomst sneller mobiel bereik in spoortunnels te realiseren. Dat is besloten naar aanleiding van het falende netwerk in de spoortunnel in Delft. Daar werkt het mobiele netwerk pas sinds 12 mei, terwijl het al vanaf het begin had moeten werken.

Het realiseren van het netwerk ging niet zonder slag of stoot: de tunnel moest ’s nachts zestien keer buiten dienst worden gesteld om ruim twintig mobiele antenne-installaties en ruim 3,5 kilometer kabel aan te leggen.

Kijken bij ontwerp

Het probleem in Delft mag nu dan wel opgelost zijn, volgens Dijksma moet het niet weer voorkomen. ProRail moet al bij het ontwerp van de tunnels gaan samenwerken met mobiele providers om te kijken hoe mobiel bereik het best gerealiseerd kan worden.

ProRail en de providers gaan nu een gezamenlijk programma van eisen opstellen. Het wordt dan normaal dat een tunnel bij oplevering over een mobiel netwerk beschikt. Het programma zal nog niet echt een doel dienen: er staan geen nieuwe spoortunnels op de planning.

Geen intensieve samenwerking

De samenwerking zal niet heel intensief zijn; er is meer sprake van een taakverdeling. ProRail onderzoekt voorafgaand aan de bouw of mobiel bereik mogelijk is. De providers moeten de systemen leveren en installeren. Of mobiel bereik in een tunnel haalbaar is, moeten de providers beslissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *