Smartphones hinderen het verkeer. Bestuurders van trams en bussen moeten steeds vaker op de rem trappen. Dat meldt het Haagse vervoersbedrijf HTM. Volgens het bedrijf zorgen smartphones ervoor dat fietsers en voetgangers niet meer opletten.
40 keer per rit
Een trein of bus moet zo’n 40 keer per rit stoppen om een ongeval te voorkomen. HTM maakt melding van een bijna-ongeval met een fietser die met oordopjes in door rood reed. Daarom doet de vervoersmaatschappij nu een oproep aan alle verkeersdeelnemers voor meer oplettendheid.
Marijke Populier van HTM zegt tegen het Algemeen Dagblad dat het wachten is op het eerste grote ongeluk. De meeste verkeersdeelnemers onderschatten de gevaren van een bus of een tram: “Een tram heeft geen stuur, moet in de rails blijven en kan daardoor niet uitwijken. Bij onoplettende fietsers of voetgangers moet de bestuurder vol op de remmen.”
App tegen smartphone in het verkeer
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zet nu een opmerkelijk hulpmiddel in: de applicatie ‘fietsmodus’. Die applicatie berekent voor gebruikers hoeveel afstand ze afleggen in het verkeer, zonder de smartphone te gebruiken. Met de gespaarde kilometers kunnen dan prijzen worden gewonnen.
Zo’n fietsapp klinkt tegenstrijdig om het gebruik van een smartphone in het verkeer tegen te gaan, maar is dat niet, zegt Veilig Verkeer Nederland: “Het is dé manier om jongeren te bereiken. Het beste is om in het verkeer je telefoon op te bergen in een tas, zodat je niet wordt afgeleid bij elke pieptoon of trilling.”
Geen regels
Toch komt de overheid nog niet met regels om smartphones in het verkeer te verbieden. Een paar jaar geleden werd het bellen achter het stuur al verboden. Volgens Veilig Verkeer Nederland zou de overheid ook het in je hand houden van de smartphone tijdens het wandelen en fietsen moeten verbieden.