Simonlyvergelijken.net

De smartphonemarkt groeit. Dat komt vooral door een recordkwartaal in China. Zelden werden er zoveel smartphones verkocht als het afgelopen kwartaal. Dat concludeert marktonderzoeker GfK, dat afgelopen donderdag een driemaandelijks rapport uitbracht.

Beste kwartaal op de smartphonemarkt

In januari, februari en maart verkochten de Chinezen maar liefst 109,2 miljoen smartphones. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee was het eerste kwartaal van 2016 het beste kwartaal voor de Chinese smartphonemarkt sinds GfK eind 2013 begon met meten.

In West-Europa krimpt de markt juist met zes procent. Er werden 30 miljoen verkochte exemplaren. De meest geliefde smartphones van dit moment zijn de Samsung Galaxy S7 en de Samsung Galaxy S7 Edge. Daar was dit kwartaal een sterke vraag naar.

Kosten van een smartphone

De gemiddelde smartphone werd verkocht voor zo’n 300 dollar, oftewel 267 euro, blijkt uit de cijfers. Dat is ongeveer gelijk aan de prijzen van vorig jaar. Wel verschilt de prijs flink per regio: in West-Europa legt de consument gemiddeld 374 euro neer voor een mobiele telefoon, in India en de Filipijnen is dat slechts 154 euro.

De consument in Singapore en Japan heeft het meest over voor een smartphone. Zij betalen het meest voor hun toestel: zo’n 583 dollar. GfK voorspelt dat de smartphonemarkt nog eens zal groeien, naar wereldwijd 1,4 miljard verkochte toestellen.

Meest verkochte merken

Samsung was de grootste verkoper, met een marktaandeel van 32,2 procent en ruim 81 miljoen verkochte toestellen. Apple staat op een tweede plek, met zo’n 51,6 miljoen verkochte iPhones.

De andere meestverkopende fabrikanten zijn allemaal Chinees: Huawei, Oppo en Xioami. Lenovo is uit de top vijf verdwenen en volgens marktonderzoeker Gartner is het bedrijf zelfs niet meer in de top tien te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *