Simonlyvergelijken.net

Dat het mobiel bereik slecht in dorpen of steden slecht is, is vaak de schuld van gemeenten. Zo reageert minister Kamp van Economische Zaken op een onderzoek van de NOS in samenwerking met regionale omroepen. Uit het onderzoek blijkt dat de dekking op veel plaatsen slecht is.

Paradox bij mobiel bereik

Iedereen wil in Nederland bereikbaar zijn, maar niemand zit te wachten op een antenne in de achtertuin. Mobiele telecomaanbieders krijgen vaak met deze paradox te maken en daarom kunnen ze soms geen goede mobiele dekking bieden.

Uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen blijkt dat in tientallen dorpen en steden wordt geklaagd over de dekking van mobiele netwerken. Minister Kamp heeft daar Kamervragen over gekregen.

Gemeentes zijn zelf de oorzaak

Volgens minister Kamp zijn de gemeenten vaak de oorzaak van de problemen met mobiel bereik. Colleges van Burgemeester en Wethouders houden vaak de plaatsing van antenne tegen, waardoor dergelijke problemen ontstaan.

De overheid vindt het vooral belangrijk dat het noodnummer 112 bereikbaar is. In 99 procent van alle gevallen is dat nummer mobiel bereikbaar. Het nummer valt zelfs te bellen als er geen bereik is. Maar dat is geen oplossing voor mensen met permanente problemen met de mobiele dekking.

Agentschap Telecom ingeschakeld

Om ervoor te zorgen dat de dekking verbeterd wordt en de capaciteit vergroot wordt, gaat minister Kamp de expertise van het Agentschap Telecom ter beschikking stellen aan gemeentes en provincies. Samen met het AT kunnen gemeentes en provincies met mobiele aanbieders op zoek gaan naar oplossingen.

De belangen van de bewoners moeten wel zo veel mogelijk worden behartigd, vindt Kamp. Hij onderstreept dat 100 procent dekking onhaalbaar is. Wereldwijd staat Nederland in de top 10 van landen met de beste mobiele dekking. Meer dan 95 procent van ons land kent mobiele dekking. Slechts een paar landen ter wereld hebben eenzelfde of nog betere dekking. Toch moeten de problemen met mobiel bereik grotendeels worden opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *