Simonlyvergelijken.net

De roamingtarieven binnen de Europese Unie kunnen nu echt afgeschaft worden. Het Europees Parlement heeft de laatste noodzakelijke beslissingen genomen om per 15 juni een einde te kunnen maken aan de tarieven.

Extra kosten voor gebruik in het buitenland

Wie nu naar het buitenland gaat en daar belt, sms’t en internet via de mobiele telefoon, maakt extra kosten. Er gelden zogenaamde ‘roamingtarieven’: de kosten voor het gebruik van een buitenlands netwerk. Die kosten moeten per 15 juni helemaal verdwijnen.

De tarieven voor gebruik in het buitenland worden namelijk gelijkgetrokken met het tarief in eigen land. Straks kost het gebruik van een mobiele telefoon in een ander EU-land niet extra’s dan in het eigenland.

Onderlinge roamingtarieven

De providers brengen elkaar onderling kosten in rekening voor het ontvangen van elkaars klanten op elkaars netwerk. Daarvoor waren zogenaamde ‘wholesale tarieven’ afgesproken. De laatste tijd was daar veel over te doen binnen de EU. Daarom moest het Europees Parlement ingrijpen.

Nu er is ingegrepen, is de weg vrij voor de afschaffing van roamingtarieven. Het Europees Parlement heeft namelijk ingestemd met een voorstel voor een limiet van de tarieven.

Nieuwe onderlinge tarieven

Vanaf 15 juni mogen telecomproviders elkaar niet meer dan 3,2 cent per belminuut, 1 cent per SMS en 7,70 euro per gigabyte dataverkeer in rekening brengen. In de komende jaren gaat het maximale tarief nog verder naar beneden.

In 2018 gaat een gigabyte bijvoorbeeld maximaal 4,50 euro kosten, in 2019 3,50 euro, in 2021 3 euro en in 2022 kost een gigabyte nog 2,50 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *