Simonlyvergelijken.net

Roamingkosten zijn in 2017 verleden tijd. Maar niet helemaal, want er komt een fair use-regel voor in de plaats. Dat staat in de nieuwe telecomwet van de Europese Unie. Daarin wordt eindelijk een einde gemaakt aan de hoge telefoonkosten waar consumenten na een vakantie mee geconfronteerd worden.

Net zo duur als thuis
Vanaf 15 juni 2017 wordt mobiel bellen en internetten in het buitenland net zo duur als thuis. Dat betekent voor veel mensen dat het aantrekkelijker wordt om op vakantie even snel met thuis te bellen, te whatsappen, of een foto te sturen. Tot nu toe zorgde dat voor hoge telefoonrekeningen.

Maar de rem gaat er niet helemaal af. Klanten van mobiele aanbieders kunnen niet onbeperkt veel data verbruiken. In de wet staat namelijk dat er een ‘fair use’-regel komt. Dat betekent dat er een maximum komt aan het aantal belminuten of MB’s dat verbruikt mag worden in het buitenland. Hoe hoog de limiet wordt, moet de Europese Commissie nog bepalen.

Toch een extra bedrag
Wie de limiet overschrijdt, kan alsnog rekenen op een hogere telefoonrekening. De providers mogen namelijk een extra bedrag rekenen voor het afnemen van de dienst. Maar de rekening zal veel lager zijn dan nu het geval is. De hoge roamingkosten zijn daarmee verleden tijd.

Vanaf april 2016 merken gebruikers al de eerste stappen naar de nieuwe telecomwet. Vanaf dat moment mogen providers nog maar 5 eurocent per minuut extra rekenen voor bellen in het buitenland. Voor sms’en is dit 2 eurocent extra en voor een MB geldt 5 eurocent per verbruikte MB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *