Simonlyvergelijken.net

Geen enkele provider heeft gevraagd om een uitzondering op de nieuwe EU-regels rondom roaming. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Vanaf 15 juni gelden nieuwe regels in de lidstaten van de Europese Unie.

Aanpassing tarieven roaming

Vanaf 15 juni gelden nieuwe regels voor roaming binnen de Europese Unie. Alle mobiele providers moeten dan hun tarieven voor gebruik binnen de EU aanpassen. De hele bundel – waaronder de belminuten, sms’jes en MB’s – moet in alle landen van de EU beschikbaar zijn, zonder extra kosten.

Als een bundel is verbruikt, mag een aanbieder een zogenaamd ‘buitenland-tarief’ rekenen. Op die manier zijn de kosten voor gebruikers en aanbieders van mobiele diensten in de hand te houden.

Providers bezorgd

Mobiele aanbieders zijn bezorgd over een daling van hun inkomsten. Ze moeten nu capaciteit inkopen op buitenlandse netwerken. Daarom heeft Europa wat uitzonderingen en beperkingen toegestaan op de nieuwe regels. Zo mogen aanbieders bijvoorbeeld optreden als een abonnee permanent in het buitenland zit.

Uitzonderingen zijn mogelijk als een provider kan aantonen dat de nieuwe regels leiden tot verlies van inkomsten. In zo’n geval moet de aanvraag eerst worden gedaan bij de landelijke toezichthouder. In Nederland is dat de ACM. Die toetst op de criteria van de Europese Commissie.

Geen uitzonderingen

Uiteindelijk heeft geen enkele grote aanbieder om een uitzondering gevraagd. Kleinere providers zijn niet in de positie om een uitzondering aan te vragen, dus daarvan wordt niet verwacht dat zij dit toch wel zullen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *