De nieuwe regels rondom een abonnement met smartphone zijn in veel gevallen nog te onduidelijk. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Telecompaper en GSM Helpdesk.
Abonnement met smartphone is een lening
Een abonnement met smartphone wordt sinds begin dit jaar gezien als een lening. Vanaf mei geldt dat als het bedrag hoger ligt dan 250 euro, de lening geregistreerd moet worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.
De overheid wil met de nieuwe regels consumenten gaan beschermen. De consument weet dan welk bedrag hij of zij kwijt is voor het abonnement en welk bedrag betaald wordt voor de afbetaling van de smartphone. Daarnaast kunnen consumenten nu niet meer lenen dan financieel mogelijk is.
Verzet providers
Providers zijn niet blij met de nieuwe regels en hebben zich fel verzet tegen de nieuwe regels. Ze zijn bang dat minder klanten smartphones aanschaffen als de afbetalingsregeling als een lening wordt gezien. Daarnaast zorgt het voor extra werk, wat de omzet nog wel eens zou kunnen drukken.
Regels nog niet waterdicht
De nieuwe regels zijn nog niet helemaal waterdicht, blijkt uit onderzoek. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk wat er gebeurt als een provider een smartphone ver onder de kostprijs of zelfs met verlies verkoopt. Providers zouden de kosten dan alsnog kunnen terugverdienen via het aparte abonnement. Volgens de wet zou er dan alsnog sprake zijn van afbetaling en dat mag niet meer.
Een ander voorbeeld: een Nederlandse provider gaf een hoge korting op een smartphone en bood het abonnement tegen een normale prijs aan. Even later werd het service abonnement aangeboden met hoge korting en de telefoon tegen een normale prijs. Volgens de onderzoekers bevindt de provider zich daarmee in een grijs gebied.
Toezichthouders
De toezichthouders Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Autoriteit Financiele Markten (AFM) vinden ook dat er ‘een grijs gebied’ bestaat. Daarom hebben de instanties contact gehad met de mobiele aanbieders en hun geadviseerd uit het grijze gebied te blijven. Anders lopen zij toch de kans een boete te krijgen.