Simonlyvergelijken.net

Een refurbished iPhone werkt vaak slecht. In de helft van de gevallen zijn de toestellen zelfs ondeugdelijk. Dat stelt de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop. Wie een refurbished iPhone koopt, loopt een groot risico een minderwaardige smartphone te kopen.

Wat is een refurbished iPhone?

Een refurbished iPhone is een tweedehandstoestel dat na revisie door de fabrikant of een gespecialiseerde organisatie wordt verkocht voor een lagere prijs. Gemiddeld is de prijs zo’n 22 procent lager. Bij dit toestel wordt ook garantie gegeven.

Het toestel is dus eens teruggebracht om allerlei redenen. Vaak mankeerde er iets aan het toestel, werd deze gerepareerd en daarna weer in omloop gebracht.

Ernstige mankementen

Test-Aankoop kocht achttien refurbished iPhones in België. Daarvan deed de helft het niet goed. Volgens de consumentenorganisatie vertoonden de toestellen ernstige mankementen. Zo was van twaalf toestellen de batterij versleten, waardoor het toestel het niet langer dan een jaar zou uithouden.

De onderzoekers stellen dat een refurbished iPhone vaak ook uit namaak bestaat. Zo worden er namaakbehuizingen gebruikt en worden er namaakaccessoires met een vals Apple-logo verstrekt. Ook op het gebied van garantie was er van alles mis.

Interessante markt

Volgens Test-Aankoop kan de markt voor een refurbished toestel interessant worden, maar daarvoor moet nog veel verbeterd worden. Daarbij ziet de organisatie een grote rol voor Apple: “Wij zijn ervan overtuigd dat aanbieders beter werk kunnen leveren als Apple originele reserveonderdelen ter beschikking zou stellen”, concludeert de organisatie.

Test-Aankoop wijst erop dat herstellers nu vaak moeten werken met tweedehandsonderdelen en namaak. Daardoor kunnen zij vaak niet de levensduur inschatten en is de garantie zeer beperkt. Daarom pleit de organisatie ook voor een garantie tot 2 jaar, wat dan als een gedeeld risico moet gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *