Simonlyvergelijken.net

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) wil misschien het rijbewijs gaan digitaliseren. De overheidsinstantie doet daar onderzoek toe. Automobilisten kunnen in de toekomst dan hun rijbewijs tonen op de smartphone. Dat schrijft de Telegraaf.

Rijbewijs op smartphone rond 2020

Als het aan de RDW ligt, wordt het rond 2020 mogelijk om een rijbewijs op de smartphone te zetten. Het is dan niet meer nodig om het fysieke plastic kaartje altijd mee te nemen. Invoering van zo’n digitaal rijbewijs kent nog wel een paar haken en ogen. Het rijbewijs geldt namelijk niet alleen als bewijs dat de bestuurder mag rijden, maar ook als identificatiedocument.

De vraag is dan hoe dit juridisch zit. De Rijksdienst voor het Wegverkeer wil mogelijk van het papieren rijbewijs af, omdat het laatste papieren rijbewijs dat nog in omloop was is verstreken. Daarop rees de vraag of het niet tijd wordt voor een digitaal rijbewijs

NFC Chip

Alle rijbewijzen die sinds 2014 zijn uitgegeven hebben tegenwoordig een NFC Chip. Met die chip is digitalisering dichtbij. Op het moment beschikken veel smartphones ook over zo’n chip. Daarmee zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om een rijbewijs op een smartphone op te slaan. Er kan dan een speciale app ontwikkeld worden, die het rijbewijs uitleest.

Hoe het digitale rijbewijs op de smartphone vormgegeven moet worden, is nog een punt van discussie. De RDW doet daar nog onderzoek naar. De instantie onderstreept dat er ambities zijn een digitaal rijbewijs mogelijk te maken, maar dat de komst ervan nog niet zeker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *