Simonlyvergelijken.net

De grote Nederlandse aanbieders van mobiele abonnementen, Vodafone, T-Mobile en KPN, stoppen het komende halfjaar tot jaar nog niet definitief met het opslaan van klantgegevens. Eerder werd bekend dat de providers van die maatregel afstapten door een uitspraak van de Nederlandse rechter, maar in afwachting van nieuwe wetgeving wordt er de komende periode nog niet helemaal mee gestopt. De verzamelde gegevens, zoals locaties van bellers, blijven daarmee opvraagbaar door het Openbaar Ministerie.

De verschillende bedrijven bevestigden afgelopen week signalen over deze kwestie aan de website Computerworld. Daaruit blijkt dat KPN de gegevens zes maanden bewaart; T-Mobile houdt de gegevens een jaar lang bij. Vodafone deed geen uitspraak hierover. Alle drie de providers geven aan de data vooral te bewaren voor zakelijke doeleinden, zoals het tegengaan van fraude en het oplossen van meningsverschillen over uitgegeven nota’s.

In de praktijk is er na de uitspraak van de rechter daarmee weinig veranderd. Die oordeelde twee weken geleden dat providers zich niet langer aan de zogeheten bewaarplicht hoeven te houden. De Nederlandse deskundige in ICT-recht Arnoud Engelfriet laat tegenover de technologiewebsite Tweakers.net weten dat justitie op deze manier redelijke macht houdt: “Als de officier van justitie een bevel uitvaardigt, moet je je gegevens afgeven. Tenzij het gaat om gevoelige persoonsgegevens, zoals ras. Maar locatie is geen gevoelig persoonsgegeven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *