Simonlyvergelijken.net

Telecomproviders moeten voortaan compensatie aanbieden bij grote storingen. Met dat wetsvoorstel heeft de Tweede Kamer ingestemd. De wet is nog niet definitief, want de nieuwe regel moet eerst worden goed gekeurd door de Eerste Kamer.

Terugbetalen
Bij grote storingen moeten providers straks gaan compenseren. Dat moeten ze doen door een deel van het abonnementsgeld aan de klant terug te betalen. In het wetsvoorstel staat dat providers die verplichting opgelegd krijgen bij storingen langer dan 12 uur.

Storingen die korter dan 24 uur duren, moeten ook vergoed worden met het terugbetalen van één dag abonnementsgeld. Bij storingen langer dan 24 uur moeten de providers straks voor iedere extra dag abonnementsgeld uitkeren aan klanten.

Willekeur
Nu is er nog een grote willekeur in de compensatieregelingen van providers. Sommige providers bieden helemaal geen vergoeding aan bij andere storingen. Anderen doen dat door middel van gratis belminuten, sms berichten of dataverkeer.

De grote storing bij Vodafone in 2012 maakte de tongen los. Het netwerk lag toen dagenlang plat als gevolg van een brand in een telefooncentrale in Rotterdam. Direct na de storing werd al gesproken over het standaardiseren van de compensatieregelen. Het aangenomen wetsvoorstel moet dit nu gaan regelen.

Geen definitieve wet
De nieuwe regel gaat nog niet meteen in. Het is namelijk nog geen wet. De Eerste Kamer moet de wet eerst nog goedkeuren. Als dat gebeurd, wordt de wet gepubliceerd in de Staatscourant. Daarna wordt de aangepaste telecomwet officieel van kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *