Simonlyvergelijken.net

Door het vrijdag naar buiten gekomen besluit van de lokale provider ZeelandNet zijn alle landelijke aanbieders van mobiele telefonie deze week gestopt met het opslaan van klantgegevens. Het Zeelandse bedrijf volgt daarmee de grote aanbieders, nadat zij al eerder aangaven te stoppen met het opslaan van gegevens van consumenten. Tot nader order gaat het om een tijdelijke opslag-stop van nieuwe gegevens.

De providers kwamen tot die beslissing na de uitspraak van een rechter in Den Haag. Die oordeelde dat bedrijven niet langer hoeven te voldoen aan de hiervoor geldende wetgeving, omdat zij niet in overeenstemming zou zijn met de heersende privacywetten in Nederland. Er is inmiddels aangepaste wetgeving in de maak, waardoor de reeds opgeslagen gegevens voorlopig nog niet worden verwijderd.

De aangekondigde maatregel houdt overigens niet in dat er geen enkele gegevens meer worden opgeslagen. Data die van belang zijn voor andere doeleinden dan de hierboven genoemde bewaarplicht, zoals voor facturen en ander contact tussen klanten en provider, worden voor die specifieke doeleinden nog bewaard. Ook geven de providers nog geen uitsluitsel over wat er gaat gebeuren met de gegevens die al in bezit zijn van die bedrijven, deels ingegeven door het aangekondigde hoger beroep van de Staat en de in voorbereiding zijnde wetswijziging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *