Simonlyvergelijken.net

De prijzen voor mobiele telefonie zijn sinds 2013 flink gedaald. In drie jaar tijd daalden de prijzen met ruim 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Keuze voor sim only
Consumenten betalen ruim 25 procent minder voor mobiele telefonie dan drie jaar geleden. Het CBS gaat niet in op de oorzaak van de prijsdaling, maar het is een feit dat steeds meer mensen kiezen voor een goedkoper sim only abonnement.

Eerder werden vooral veel abonnementen in combinatie met een toestel verkocht. De aanschafprijs van het toestel zat dan al deels in de prijs van het abonnement.

Hoge prijzen in 2010
In 2010 waren de prijzen hoog doordat er niet meer per seconde werd afgerekend. De beltijd werd toen afgerond naar boven, op hele minuten. Dat werd in de loop der jaren teruggedraaid.

Door het terugdraaien van het afronden van belminuten is de prijs weer gedaald. Ook de prijs voor het gebruik van mobiel internet is in de laatste jaren flink gedraaid.

Vaste telefonie kost meer

Een andere oorzaak is dat vaste telefonie sinds 2010 fors duurder is geworden. Consumenten betalen inmiddels bijna 26 procent meer voor vaste telefonie, dan in 2010. Daarmee zijn de prijzen voor vaste telefonie harder gestegen dan de andere prijzen op de telecommarkt. Sinds 2010 stegen de prijzen met ongeveer 10 procent.

De alles-in-een-markt
De prijzen voor vaste telefonie, televisie en vast internet stijgen mee. Daarmee dwingen providers consumenten steeds meer richting het afnemen van een zogenaamd alles-in-een-abonnement. Mobiele telefonie, internet en televisie zitten dan in één pakket.

Sinds 2010 zijn de prijzen voor dergelijke abonnementen met 9 procent gestegen. Dat is iets onder de gemiddelde prijsstijging sinds 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *