Simonlyvergelijken.net

Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie rondom roaming, is een stap in de goede richting. Dat zegt D66-Europarlementariër Marietje Schaake tegen Telecompaper. Ze reageert daarmee om het nieuwe voorstel over ‘Roam Like At Home’.

Nieuw voorstel roaming

Gisteren presenteerde de Europese Commissie een nieuw voorstel rond roaming, die toch voor de gehele afschaffing van roaming binnen de Europese Unie moeten zorgen. Nu mogen providers nog een extra vergoeding vragen voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland. Dat verandert straks; gebruiker moeten gewoon kunnen bellen, sms’en en internetten alsof ze thuis zijn. Het dataverbruik in het buitenland komt dan bijvoorbeeld gewoon uit de databundel.

Op 7 september werd een eerder voorstel door EC-voorzitter Jean Claude Juncker teruggetrokken. In het nieuwe voorstel wordt nu geen beperking meer opgelegd in het aantal dagen waarop roaming zonder extra kosten mag.

Misbruik aanpakken

In de vorige plannen stond dat er 90 dagen per jaar geroamd mocht worden, met een maximum van 30 dagen achter elkaar. Die regel schrapt de Europese Commissie nu, zodat de roamingtarieven in zijn geheel verdwijnen. In plaats daarvan wil de Commissie zich focussen op het aanpakken van misbruik.

Telecombedrijven gaan bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om het gebruik van consumenten in de gaten te houden. Op die manier is het straks niet mogelijk een goedkope simkaart te kopen in een ander land en deze permanent te gebruiken in het thuisland.

Details

De precieze details over de nieuwe regels rondom roaming moeten nog bekend worden, maar Europarlementariër Schaake heeft er vertrouwen in: “De details zullen we goed bekijken, het belang van consumenten in Europa moet voorop staan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *