Simonlyvergelijken.net

KPN en Vodafone gaan samen met de Nederlandse OV-bedrijven en OV-chipkaart uitgever Translink een vervolg geven aan de pilot met het zogenaamde ‘Smart OV’. Dat is een proef waarbij smartphone-gebruikers kunnen in- en uitchecken met hun telefoon.

Uitrol Smart OV

Voor het eind van dit jaar wordt het voor 10.000 klanten van de providers KPN en Vodafone mogelijk om in- en uit te checken in het openbaar vervoer met hun smartphone. Dat is de uitkomst van overleg tussen de vervoersbedrijven en de twee telecomaanbieders.

Tussen november 2015 en februari 2016 deden de bedrijven een proef waarbij deelnemers konden in- en uitchecken met hun telefoon. Het toestel verving de OV-chipkaart in zijn geheel. Die proef was zo’n succes, dat de vervoersbedrijven, Translink, Vodafone en KPN besloten om Smart OV ook daadwerkelijk uit te rollen.

Onderhandelingen

De onderhandelingen gingen zeker niet zonder slag of stoot. Smart OV is namelijk gebaseerd op een nieuw type simkaarten. Die simkaarten hebben een zogenaamde ‘NFC chip’. De chips worden beheerd door de Nederlandse telecomproviders en die willen geld kunnen verdienen aan bedrijven die er ook gebruik van willen maken.

Volgens Bart Schmeink, voorzitter van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven stelden KPN en Vodafone eerst ‘irreële eisen’ aan de vergoedingen. Ze zijn er uiteindelijk toch uitgekomen, maar de groep klanten die gebruik kan maken van Smart OV blijft voorlopig klein: zo’n 10.000 Nederlanders.

Bankpas

De vervoersbedrijven en Translink willen niet alleen een smartphone als alternatief voor de OV-chipkaart. Er wordt ook gewerkt aan een oplossing om in- en uit te checken met een bankpas. Tegenwoordig hebben de meeste bankpassen een NFC-chip aanwezig waarmee men contactloos kan betalen.

Die chip kan straks ook gebruikt worden om in- en uit te checken in het openbaar vervoer. De reiskosten worden dan meteen van de pas opgenomen. Net als bij de telecomproviders, willen banken hier wat aan verdienen. De invoering ervan gaat daarom traag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *