Simonlyvergelijken.net

Vodafone, KPN, de Nederlandse OV-bedrijven en Translink zijn tevreden over een pilot met een smartphone als OV-chipkaart. Bij het inchecken met de smartphone is geen OV-chipkaart meer nodig. De kans dat Nederlanders binnenkort geen chipkaart meer nodig hebben, wordt daarmee groter.

Proef met inchecken

Eind november begonnen alle Nederlandse OV-bedrijven samen met mobiele providers KPN en Vodafone de aftrap voor de proef met ‘Smart-OV’. Daarmee konden deelnemers aan de proef inchecken met hun smartphone. De telefoon vervangt daarbij de hele OV-chipkaart.

Tweehonderd reizigers kregen de kans om te experimenteren met in- en uitchecken met de smartphone. Daarmee wordt het betalen voor een reis met het openbaar vervoer makkelijker. De tweehonderd reizigers hebben positief gereageerd.

NFC-chip

Om te kunnen inchecken met de smartphone is een simkaart met een NFC-chip nodig. De deelnemers van de pilot van Vodafone of KPN kregen zo’n simkaart. Het in- en uitchecken gebeurde door de telefoon tegen de incheckpaal te houden.

Via de Smart-OV app konden reizigers direct bekijken wat hun resterende was, of het inchecken met de smartphone gelukt is en wat de rit gekost heeft. Ook kon de reiziger meteen de laatste tien reistransacties opvragen.

Voor ‘een breed publiek’

Nu de proef succesvol is verlopen, willen de vervoersbedrijven, Translink, KPN en Vodafone graag nog dit jaar de dienst voor ‘een breed publiek’ aanbieden. Andere telecombedrijven kunnen dan ook meedoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *