Simonlyvergelijken.net

De netwerken van KPN en T-Mobile hebben tijdens de jaarwisseling een flinke piek in het dataverkeer geregistreerd. KPN verwerkte dit jaar 40 procent meer dataverkeer dan vorig jaar tijdens de wisseling. Bij T-Mobile was dat 41 procent.

Stresstest met veel dataverkeer

Voor providers geldt nieuwjaarsnacht als een soort stresstest. Op veel plekken in het land komen grote groepen mensen samen, die allemaal hun belevenissen willen delen op sociale media. Daar komt dan nog de rest van Nederland bij, die wil bellen, sms’en en internetten om iedereen een gelukkig nieuw jaar te wensen. KPN en T-Mobile melden dat de jaarwisseling geen problemen heeft opgeleverd voor de mobiele netwerken.

Sociale netwerken

Volgens de aanbieders verandert het consumentengedrag wel: er worden fors minder sms’jes verstuurd. Stuurden consumenten tussen 1999 en 2000 elkaar nog 23 miljoen sms’jes tijdens de jaarwisseling, is dat nu nog maar 3 miljoen.

Dat het aantal sms’jes zo afneemt, komt door de komst van sociale netwerken als Facebook, Twitter en Instagram. Ook de messaging-apps WhatsApp, Telegram en Snapchat worden steeds populairder.

Verschillen T-Mobile en KPN

Er is nog een opmerkelijk detail te zien: klanten van T-Mobile belden dit jaar weer meer met elkaar tijdens de jaarwisseling. Bij KPN-klanten is dat juist anders. Daar daalde het aantal mensen dat elkaar belde om de beste wensen over te brengen.

Hoe de cijfers eruit zien bij de andere twee grote providers (Tele2 en Vodafone) eruitzien weten we nog niet, maar ook daar mogen we een hoog verbruik verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *