Sinds 1 oktober 2016 mogen providers zakelijke contracten niet meer stilzwijgend verlengen. De wet is daartoe veranderd. Toch is het nog altijd niet eenvoudig om over te stappen. Dat stelt de initiatiefnemer van de wetswijziging, Hans-Willem de Lint.
Onbewust bijtekenen in plaats van overstappen
Volgens De Lint tekenden veel ondernemers onbewust bij voor een contract van langere duur. Wie overstapte, moest een gepeperde rekening betalen. De wetswijziging die De Lint er door heeft gekregen, moet ervoor zorgen dat er niet meer stilzwijgend verlengd kan worden en de gepeperde rekening aan het eind niet meer voorkomt.
Toch zijn de problemen om over te stappen naar een andere zakelijke aanbieder nog niet opgelost, stelt de initiatiefnemer. Volgens officiële cijfers zouden overstappen in 95 procent van de gevallen goed gaan, maar Hans-Willem de Lint betwijfelt dat: “In de praktijk blijkt bij een rondgang langs de kleinere partijen, dat deze leverbetrouwbaarheid nog maar 50 procent is. Dat is vreemd. Hoe moeilijk kan het zijn?”
Marktwerking
Volgens de initiatiefnemer is er nog steeds geen sprake van eerlijke marktwerking. Hij vindt dat de telefoniemarkt meer op de energiemarkt moet lijken: mensen moeten eenvoudig kunnen overstappen. De Lint ziet met name KPN als een monopolist, waardoor het niet mogelijk is om echt los te komen van een provider.
De energiemarkt zou juist zo goed lopen doordat er ‘geen echte monopolisten’ meer zijn. De Lint pleit dan ook voor een eerlijke, transparante telefoniemarkt.