Simonlyvergelijken.net

Anonieme prepaid lijkt nu echt verleden tijd. Provider Orange is in België al begonnen met het plaatsen van ID-kaart-lezers.

Verplicht ID-bewijs laten zien voor prepaid

Wie een prepaidkaart in België koopt, moet sinds december verplicht zijn of haar ID-bewijs laten zien. Anonieme kaarten zijn namelijk in de ban gedaan, omdat de overheid vermoed dat anonieme prepaid gebruikt wordt voor criminele activiteiten.

Orange voorziet daarom 1700 verkooppunten van een zogenaamde Famoco terminal. Daarmee kan het identiteitsbewijs van een prepaid klant direct geverifieerd worden. De verificatiemethode is verplicht voor alle aanbieders van prepaid in België.

Investering

Dat Orange juist kiest voor Famoco als leverancier van de terminals, is geen wonder. Orange Digital Ventures heeft onlangs 11 miljoen euro geïnvesteerd in Famoco, die de scanners maakt.

Het scannen van een ID-bewijs werkt alsvolgt: de klant legt zijn of haar ID-kaart op de scanner en binnen een paar seconden wordt een identiteitsbewijs vergeleken met de gegevens in de database van de overheid. Kloppen de gegevens, dan mag een prepaidkaart verkocht worden. Orange heeft eerst in de eigen shops ervaring opgedaan met de terminals en nu zijn supermarkten, tankstations en andere verkooplocaties aan de beurt.

Eind van een tijdperk

Nu de providers echt actief meedoen aan het beleid van de overheid, lijkt er een eind te zijn gekomen aan een tijdperk. De anonieme prepaidkaart is nu echt verleden tijd. De overheid weet nu – net als bij een mobiel abonnement – wie de houder van de kaart is.

In Nederland zal de anonieme prepaidkaart voorlopig nog anoniem blijven. Onze overheid wacht af wat andere landen doen, met name in Europees verband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *