Simonlyvergelijken.net

Wie goed wil slapen, kan beter geen smartphone mee nemen naar bed. Mensen die met één oog naar het scherm kijken, zouden tijdelijk zicht kunnen verliezen. Dat schrijft The New England Journal of Medicine op basis van onderzoek.

Op een zij naar de smartphone turen

Volgens de onderzoekers kunnen mensen die op één zij met één oog naar de smartphone turen last krijgen van tijdelijk zichtverlies. Als vanuit die houding wordt opgestaan, bestaat de mogelijkheid dat het zicht wegvalt in het oog dat naar het scherm heeft gekeken.

De onderzoekers stellen dat het effect optreedt als de ogen zich aanpassen van een verlichte omgeving naar een donkere omgeving. Het scherm van de smartphone zou er voor zorgen dat het oog gedesoriënteerd raakt.

Gevoel van onwel worden

Uit het onderzoek blijkt dat het effect hetzelfde gevoel geeft als het hebben van een beroerte of herseninfarct. Daardoor denken mensen met deze symptomen vaak dat ze daar last van hebben.

Het aanpassen van de ogen aan de nieuwe lichtomstandigheden kan soms wel een kwartier duren. Daardoor vermoeden smartphonegebruikers soms een ernstige aandoening, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is.

Onderzoek

Er werd onderzoek gedaan naar het gebruik van een smartphone in bed nadat twee vrouwen in het Verenigd Koninkrijk klaagden over zichtverlies. De beide vrouwen keken met een oog naar hun smartphone terwijl het andere oog bedekt was met een kussen.

Het verlies van zicht trad op omdat het verlichte oog zich niet kon aanpassen aan de nachtelijke omgeving. De onderzoekers claimen dat de aandoening een relatief onschuldig fenomeen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *